Bloeddrukmeter kiezen: hoe kies je de perfecte bloeddrukmeter voor jou?

Jij wil een nieuwe bloeddrukmeter kiezen? De tijd om een meter aan te schaffen is gekomen? Op deze pagina helpen we je de juiste keuze maken en de beste bloeddrukmeter kiezen voor jou!

De bloeddruk is kort gezegd de druk die er op het bloed in jouw bloedvaten staat. Het is de bloeddruk die zal bepalen hoe krachtig jouw hart jouw bloed door jouw aderen pompt. Het spreekt dan ook voor zich dat een goede bloeddruk een belangrijk gegeven is om gezond door het leven te gaan. Je hebt een goede bovendruk (de druk wanneer het bloed door het hart in de aderen gepompt wordt) en een goede onderdruk (de druk wanneer het bloed teruggebracht wordt naar het hart) nodig. Bovendien moet ook de verhouding goed zijn. Tegenwoordig bestaan er gelukkig heel wat bloeddrukmeters op de markt waarmee je thuis jouw eigen bloeddruk kunt meten. Maar hoe kies je nu de perfecte meter voor jou? Hoe ga jij de juiste bloeddrukmeter kiezen?

Een geijkt exemplaar

Er zijn meer merken bloeddrukmeters en meer types bloeddrukmeters dan ooit tevoren. Voor eender welk type geldt echter dezelfde raadgeving: kies voor een geijkt exemplaar. Dat betekent een bloeddrukmeter die volgens de vastgelegde normen is afgesteld. Door dit te doen garandeer je dat de meting die je krijgt van de bloeddrukmeter ook een correcte zonder al te veel afwijkingen is. Kies je ervoor om jouw toestel in de apotheek of de speciaalzaak te gaan kopen? Dan mag je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een geijkte bloeddrukmeter. Ook in de supermarkt of online kan je echter dergelijke toestellen op de kop tikken. Gewoon even informeren naar de certificaten en je weet meteen of je een toestel die betrouwbare metingen uitvoert aan de hand hebt.

De specificaties

Bloeddrukmeters voeren allemaal dezelfde functie uit, maar de ene bloeddrukmeter is de andere niet. Zo zijn de typische meters bloeddrukmeters met een manchet die rond de bovenarm moet. Is dat echter geen fijn gevoel? Dan kan je ook opteren voor een exemplaar rond de pols. Daarnaast zijn er heel wat technische opties die van elkaar kunnen verschillen. Zoek je een bloeddrukmeter voor het hele gezin? Wil je de gemiddelde bloeddruk kunnen berekenen? Zoek je naar een exemplaar dat verbonden kan worden met een app? Het zijn allemaal vragen die je best kunt beantwoorden voor je een aankoop doet.

Via de bovenarm of toch de pols?

Meting via de bovenarm is de meest gebruikte methode en dat is vrij logisch. Het is ook de meest nauwkeurige methode. Dat komt omdat de afstand van het hart tot de meting kleiner is dan bij een bloeddrukmeter rond de pols. Is 100% nauwkeurigheid ontzettend belangrijk voor jou? Dan is een bloeddrukmeter rond de bovenarm de juiste keuze. Dit type bloeddrukmeter brengt echter ook een aantal nadelen met zich mee. Zo moet de bovenarm bloot zijn voor een meting te kunnen doorvoeren. Dat betekent dat eventuele kledingstukken die de bovenarm bedekken uit moeten getrokken worden. Dit kan een nadeel zijn voor mensen die wat ouder zijn of door één of andere reden mobiliteit verloren hebben. In dat geval kan een polsbloeddrukmeter wel uitkomst bieden. Naast de nauwkeurigheid is het grote nadeel van de polsbloeddrukmeter dan weer dat het toestel enkel correct meet in een specifieke meethouding.

Kijk naar het manchet

Het manchet is de naam van het deel van de bloeddrukmeter dat je aan jouw pols of bovenarm bevestigt. Het is de band die rond het lichaamsdeel gespannen wordt. Het is van vitaal belang voor een goede meting dat de manchet goed bevestigd is. Om dit te garanderen kies je best een manchet die aangepast is aan jouw arm. Mensen met een brede arm kunnen best een beetje research doen of het toestel in de winkel testen. Er zijn overigens ook EasyClip systemen op de markt voor die mensen die het moeilijk hebben met het bevestigen van de manchet.

Bloeddrukmeter kiezen: Specials

De bloeddruk meten kan elk toestel. Niet elk toestel kan echter meerdere gebruikersprofielen opslaan. Als je van plan bent om met jouw gezin de bloeddrukmeter te delen is het wel zo handig dat je een toestel hebt die meerdere gebruikersprofielen toestaat. Daarnaast kan je ook even kijken of je wilt dat jouw bloeddrukmeter de gemiddelde bloeddruk bij kan houden. De bloeddruk is immers een gegeven dat sterk kan schommelen van dag tot dag en zelfs binnen een dag. Om die reden geeft een gemiddelde bloeddruk over verschillende metingen een betere indruk van jouw echte bloedruk. Ten slotte kan je bij bloeddrukmeters met een app verbinding ook alle relevante gegeven door laten sturen naar jouw smartphone of smartwatch. Handig om bij te hebben bij medische onderzoeken bijvoorbeeld.