Lage bloeddruk is misschien niet zo erg als hoge bloeddruk en voor sommige mensen is dat ook niet het geval. Deze disfunctie kan echter leiden tot duizeligheid en flauwvallen en kan in ernstiger gevallen fataal zijn.
De belangrijkste oorzaken van lage bloeddruk zijn uitdroging, klinische omstandigheden of zeer complexe chirurgische ingrepen. In alle gevallen is het uiterst belangrijk om de herkomst van de lage bloeddruk te achterhalen, zodat een passend behandelplan kan worden opgesteld.
Symptomen te lage bloeddruk
- Duizeligheid
- Wazig zicht
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Gebrek aan concentratie
In de meest ernstige gevallen kan er een lage druk ontstaan:
- Verwarring
- Lichaamskoeling
- Ademhaling buiten adem
- Versnelde hartslag
Types
De bloeddruk is een maat voor de druk die het bloed in de slagaders uitoefent tijdens de actieve en de rustfase van elke hartslag. Zo zijn er maatregelen voor wanneer het bloed naar de rest van het lichaam wordt gepompt en wanneer het hart in rust is.
Systolische druk is het hoogste getal wanneer je de druk meet en staat voor de druk die jouw hart opwekt in de slagaders wanneer je bloed naar het lichaam pompt. Diastolische druk is het laagste getal bij het meten en geeft de druk in de slagaders weer terwijl het hart in rust is.
Momenteel identificeert de wetenschap de normale bloeddruk als lager dan 120/80 mm Hg (12X8).
In de loop van de dag kan de bloeddruk van een persoon variëren, afhankelijk van de positie waarin het lichaam zich bevindt of het ritme van de ademhaling, het stress niveau, de fysieke conditie en eventueel de ingenomen medicatie.
Hoe laag kan het zijn?
Wat voor de ene persoon als lage druk wordt beschouwd, kan voor de andere persoon normaal zijn en de door de geneeskunde erkende richtlijnen dienen als leidraad voor de meting in geïsoleerde gevallen. Wanneer je symptomen hebt, is dat wanneer het als een gezondheidsprobleem wordt beschouwd.
Sommige specialisten definiëren een lage bloeddruk als de geïdentificeerde nummers minder dan 90 mm Hg (systolisch) of 60 mm Hg (diastolisch) zijn, d.w.z. 9/6.
Risicofactoren
Zwangerschap: de bloedsomloop breidt zich snel uit tijdens de zwangerschap en daardoor is de bloeddruk waarschijnlijk laag. Dit is een normale situatie, want meestal keert de druk terug naar wat het was voor de geboorte.
Cardiovasculaire problemen: er zijn enkele hartziekten die kunnen leiden tot een lage bloeddruk, zoals hartklepproblemen, hartaanval en hartfalen.
Endocriene aandoeningen: schildklier, bijnierinsufficiëntie, lage bloedsuikerspiegel en in sommige gevallen diabetes.
Uitdroging: wanneer het lichaam meer water verliest dan het ontvangt, kan dit leiden tot zwakte, duizeligheid en vermoeidheid. Koorts, ernstige diarree, overmatig gebruik van diuretica en vermoeidheid door overmatige lichaamsbeweging kunnen leiden tot uitdroging.
Bloedverlies: te veel bloed verliezen door ernstig letsel of interne bloedingen kan leiden tot een daling van de druk.
Infectie: De druk kan worden beïnvloed wanneer een ernstige infectie de bloedbaan van een patiënt binnenkomt.
Voeding: Gebrek aan voedingsstoffen, vooral B-12-vitamines en foliumzuur, kan de productie van voldoende rode bloedcellen belemmeren, wat een lage druk veroorzaakt.
Diagnose lage bloeddruk
De diagnose van lage bloeddruk kan worden gesteld door middel van routinematige onderzoeken en evaluaties voor het initiëren of opvolgen van lichamelijke activiteiten. Sommige tests wel:
Bloedtesten: Deze tests zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van informatie over de gezondheid van patiënten in het algemeen, met inbegrip van het bloedglucosegehalte, overtollige bloedsuiker, of het aantal rode bloedcellen, die allemaal leiden tot een lage bloeddruk.
Electrocardiogram: de elektroden zijn bevestigd aan de borst, armen en benen en geven informatie aan een machine die verantwoordelijk is voor het “opnemen” van elektrische signalen op een millimeter papier of het weergeven ervan op een tafel.
Echocardiogram: is de ultrasonografie van de borstkas die gedetailleerde beelden toont van de structuur en de actieve functie van het hart.
Stress Test: hartproblemen die leiden tot een lage bloeddruk kunnen gemakkelijker worden gediagnosticeerd wanneer het hart werkt. Voor deze test zal de patiënt wat lichaamsbeweging uitvoeren.
Behandeling te lage bloeddruk
Wanneer de symptomen zich niet manifesteren, is een regelmatige behandeling niet nodig en kan de lage bloeddruk met enkele gewoonten en aanbevelingen onder controle worden gehouden.
Wanneer ze zich echter voordoen, zal de noodzaak van een specifieke behandeling worden beoordeeld aan de hand van de oorzaak van de lage druk. Wanneer dit bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door medicatie, zal het gebruik ervan waarschijnlijk worden opgeschort of gewijzigd.
De volgende maatregelen kunnen echter helpen om gevallen van lage druk onder controle te houden:
- Verbruiken van voedsel dat rijk is aan zout;
- Drink water;
- Draag compressiekousen;
- Geneesmiddelen (in sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de druk te beheersen).