Omron bloeddrukmeters: onze 3 favorieten

Wat is bloeddruk? Bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Die druk is nodig om je bloed goed rond te pompen. Zo krijgen al je organen en spieren voldoende zuurstof. Wanneer we de bloeddruk meten, spreken we van bovendruk en onderdruk. De bovendruk is de hoogste waarde, de druk in de bloedvaten wanneer het hart samentrekt. De onderdruk is de laagste waarde, de druk wanneer het hart zich ontspant.

Je zou het misschien niet verwachten, maar je bloeddruk is niet steeds gelijk. Zo is je bloeddruk ’s nachts lager dan overdag. En ook je voedingspatroon, medicijnen en je emotionele toestand hebben allemaal invloed op je bloeddruk.

Je bloeddruk meten is belangrijk. Een te hoge bloeddruk kan je bloedvaten beschadigen. Dit gebeurt vaak zonder dat iemand het door heeft. Wanneer je hier jaren mee rond loopt, stijgt de kans op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Vroeger moest je om je bloeddruk te (laten) meten naar een (huis)arts. Tegenwoordig kan men het zelf. Het voordeel van het thuis meten van je bloeddruk is met name omdat je je thuis op je gemak voelt. Geen spanning van rondlopende artsen, maar gewoon relaxt vanuit je luie stoel. Zo heb je de meest betrouwbare meting. Hoe vaak je je bloeddruk moet meten verschilt per persoon. Minimaal één keer per jaar wordt voor iedereen aangeraden. Overleg altijd met jouw arts wat voor jou verstandig is en wanneer je spreekwoordelijk aan de bel moet trekken.

Er zijn ontzettend veel bloeddrukmeters te koop. Ieder met hun eigen voor- en nadelen. Door het vele aanbod zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Betrouwbaar zijn ze allemaal, maar welke voldoet aan je wensen? Wil je een bloeddrukmeter die je metingen onthoudt? Of vind je het belangrijk dat je het apparaat middels bluetooth kan verbinden met je smartphone? Voor een ieder liggen de wensen op een ander gebied. Zoveel mensen, zoveel verschillende wensen. Wat voor de één een voordeel is, is voor de ander juist een nadeel. Maar geen nood, door middel van dit artikel proberen wij de keuze voor jou iets makkelijker te maken. Omron is een van de vele leveranciers van bloeddrukmeters, wij zetten onze drie favorieten van dit merk op een rij.

OMRON x7 Smart bloeddrukmeter

Deze bloeddrukmeter meet de bloeddruk via de bovenarm. Door de 360 graden band is het vrijwel onmogelijk een verkeerde meting uit te voeren. De bovenarm wordt nog altijd gezien als de meest betrouwbare plaats om je bloeddruk te meten. Het apparaat is eenvoudig in gebruik en biedt 100 geheugenplaatsen voor twee gebruikers. Via bluetooth kan je je telefoon verbinden met de Omron Connect App en op deze manier kan je de metingen nauwkeurig volgen op je smartphone. Verder heeft dit apparaat een extra groot, dubbel scherm en beschikt het over een Afib detecteerder. Dit betekent dat het apparaat een signaal geeft wanneer deze een onregelmatige hartslag of hartritmestoornissen detecteert. De enige nadelen die wij konden vinden is dat de deze bloeddrukmeter geen herinneringsfunctie bevat, waardoor je zelf in de gaten moet houden wanneer je je bloeddruk opnieuw moet meten en het batterij indicatie lampje ontbreekt, waardoor je niet kan zien of het apparaat nog over voldoende energie beschikt. De Nederlandse Hartstichting heeft dit apparaat aanbevolen, zo weet je zeker dat je goed zit. Budget: middenmoot.

Omron Evolv bloeddrukmeter

Ook dit is een bloeddrukmeter voor metingen via de bovenarm. Je krijgt een melding wanneer de band niet goed om de bovenarm zit, zodat metingen altijd nauwkeurig worden uitgevoerd. Wel is deze bloeddrukmeter gevoelig voor beweging, je moet je arm echt goed stil houden om een goede meting te kunnen uitvoeren. Het voordeel van de Omron Evolv is dat je geen last hebt van vervelende slangen en kabels die in de weg zitten. Dit apparaat biedt ook 100 geheugenplaatsen, maar slechts voor één gebruiker. Verder is cloudregistratie verplicht en is het apparaat niet via USB op te laden en is het scherm een stuk kleiner dan de OMRON x7 smart. Toch is het scherm groot en duidelijk genoeg om alle metingen goed af te kunnen lezen. Ook dit apparaat biedt geen herinneringsfunctie, dus hou zelf even in de gaten wanneer het weer tijd is voor een nieuwe meting. Ook dit apparaat heeft de Nederlandse Hartstichting aanbevolen, een goede koop dus. Budget: hoog segment.

Omron RS1 bloeddrukmeter

coolblue.be
33,99

Dan de enige polsmeter in dit rijtje: de Omron RS1. Doordat het apparaat een melding geeft wanneer de band niet goed zit, zijn verkeerde metingen verleden tijd. Deze bloeddrukmeter geeft een gemiddelde van de drie laatst gemeten waarden. Deze meter is eenvoudig met één hand te bedienen en hoeft niet aangesloten te worden op een app op de smartphone, juist voor veel oudere mensen super handig! Verder is dit apparaat geluidloos! Voor de meeste mensen is dit echt een groot voordeel. De meeste bloeddrukmeters maken een naar geluid, maar deze bloeddrukmeter hoor je vrijwel niet! Door het grote scherm zijn de gemeten waardes voor iedereen goed en duidelijk af te lezen. Wel is ook dit apparaat gevoelig voor beweging, zit dus goed stil tijdens een meting. Deze bloeddrukmeter heeft geen geheugenplaatsen en kan dus je metingen niet opslaan. Qua budget is deze bloeddrukmeter de goedkoopste van de drie.

Kortom: drie totaal verschillende bloeddrukmeters, waardoor er voor iedereen wel een absolute favoriet tussen zit.